Undersøkelse og
forebyggende behandling

Avdekke, behandle og forebygge sykdom.

Undersøkelse

Undersøkelsen har som formål å finne den sykdom som eventuelt måtte være til stede.
Vi ser også etter i hvilken stand fyllingene dine er i, om du har karies/hull, om du har tannkjøttsykdom og om det er forandringer i munnens overflater.

Første møte starter med en prat om årsaken til at du kommer til oss. Vi vil så ta nødvendige røntgenbilder og gjøre en grundig undersøkelse. Hvis du har behov for ytterlige behandling lager vi en behandlingsplan og et kostnadsoverslag. Oftest avslutter vi besøket med fjerning av belegg, tannstein og saltblåsing (Airflow).

Du vil på tilbud om en fast tilbakekalling etter et tidsintervall som er tilpasset deg (en recall avtale).

Recall avtale

Det avtales gjerne en avtale med faste intervaller (årlig eller oftere) til våre pasienter. Fordelen med å ha fast innkalling er at det skjer automatisk slik at du slipper å huske på dette selv. Innkalling kommer på SMS, e-post eller i posten.

Systematisk behandling av periodontitt.

Mange voksne pasienter opplever ulik grad for periodontitt/tannkjøttsykdom.

Tannkjøttsykdom skyldes tannstein og bakterier som er festet på tannsteinen. Dette lager betennelse i tannkjøttet og kjevebeinet slik at festet rundt tannrøttene gradvis forsvinner. Tannrøttene kan da komme til syne og tennene blir løsere.

For å hindre utvikling av periodontitt er det viktig med tidlig diagnose og systematisk behandling med utvidet tannrens.

Ved etablert tannkjøttsykdom må behandlingen være systematisk og grundig. Behandling av tannkjøttsykdom utføres av alle våre allmenntannleger. Ved behov vil vi henvise til spesialist i tannkjøttssykdom (periodontist).

Behandlingen starter med at alvorlighetsgraden av sykdommen registreres ved at lommedybdene, blødning og plakk rundt tennene registreres. Deretter fjernes tannsteinen grundig med både ultralydsscaler og håndinstrumenter. Denne behandlingen tar ofte flere besøk, avhengig av alvorlighetsgraden av tannkjøttsykdommen. For å kontrollere sykdommen er det viktig at du pusser tennene grundig og benytter de teknikker og hjelpemidler som du får instruksjoner om. For å vedlikeholde resultatet av behandlingen er det viktig at munnhygienen er god for å forhindre plakkdannelse og ny tannstein, men også at eventuell ny tannstein som har festet seg på rotoverflatene fjernes før det rekker å igangsette ny betennelse i tannkjøttet.

Undersøkelse, behandling av periodontitt og erstatning av tapte tenner på grunn av periodontitt dekkes delvis av trygden (Helfo).