Røntgen
og panorama­røntgen

Vi tar høykvalitets røntgenbilder med lav stråledose

Tannrøntgen

De små røntgenbildene tas via en sensor som settes i munnen og eksponeres. Bildet kommer direkte fram på dataskjermen. Ved årlige undersøkelser pleier vi å ta to røntgenbilder for å se etter hull som ofte oppstår mellom tennene i sidesegmentene av begge kjever, ofte kalt bitewing røntgenbilder. Ved spesifikke problemstillinger tar vi tannrøntgenbilder for å vurdere både tannen og tannroten.

Forus Tann- og Kjeveklinikk - røntgen

Panoramarøntgen (OPG)

panmeca_exp1_500px

For å få en oversikt over alle tennene, kjeveledd og bihuler bruker vi panoramarøntgen (OPG).

Denne typen røntgen er et viktig verktøy som vi oftest benytter i forbindelse med planlagt kirurgisk behandling, ved større behandlingsbehov og se etter «stum patologi», dersom tannrøntgen ikke er mulig eller av andre årsaker ikke praktisk anvendelig.

Les mer om Planmeca og se gode bildeeksempler her.

Cone Beam CT (CBCT)

forus_tann_cbct_dsc_4525

CBCT er en avansert radiologisk undersøkelsesmetode der det tas en rekke snitt-røntgen i et konisk stråleknippe. Hele volumet scannes i én rotasjon som deretter settes sammen til et 3D bilde av en computer algoritme. Vår CBCT maskin fra Planmeca er siste generasjon med Ultra Low Dose (ULD) funksjon som innebærer at man kan få et 3D bilde av kjeven med mindre røntgenstråling enn et konvensjonelt OPG som er i bruk i vanlig tannlegepraksis. For å begrense strålingen ytterligere tar vi ofte bilde av kun det feltet vi er interessert i og ikke hele kjeven/ansiktet. Bildene tolkes av spesialist innen kjeve- og ansiktsradiologi.

forus_tann_cbct_dsc_4525